a
Pon - Pet: 7:00 - 21:00 Sub: 8:00-19:00; Ned: 8:00-14:00
Laboratorija
office@hemikal.com

Najnovije vesti

Hemikal nabavio digitalni rendgen aparat

Izvor: kolubarske.rs. Foto: Đ. Đoković

Prvi privatni Dom zdravlja u Kolubarskom okrugu „Hemikal“ je nabavio digitalni rendgen aparat najnovije generacije sa izuzetnim karakteristikama na kome snimanje traje mnogo kraće nego na klasičnom rendgenu i sa značajno manjom dozom zračenja.

O koliko manjem zračenju se radi govori primarijus dr Ljubomir Pavić.

„Čovek je prirodno izložen kosmičkom zračenju od jednog mili siverta godišnje, dok kod snimanja pluća pacijent primi dozu radijacije od 0,02 mil.sv, što je poput dva do tri dana provedena na planini. Najveća doza zračenja kod klasičnih grafija je prilikom snimanja kičme, iznosi oko 1,3 mili siverta, dok je kod ostalih ili klasičnih grafija manje od jedan. Veliko zračenje, i čini mi se da se malo vodi računa o tome, je skener. Jedan pregled pluća na skeneru je kao da ste uradili 400 klasičnih rendgen grafija. Svaki lekar treba da posavetuje pacijenta i da proceni korist od pregleda i štetu od zračenja“, kaže dr Pavić.

Prednost u odnosu na klasične RTG aparate je to što se za razvijanje snimaka ne koristi vlažna tehnologija, već je sve digitalizovano, čime se više ne ugrožava zdravlje medicinkog osoblja, kao ni životna sredina.

„Imamo opciju izdavanja rezultata na CD i na filmu. Nabavljena je savremena komora za suvo razvijanje filma koja radi bez hemikalija, fiksira i razvijača, a dobijaju se kvalitetni filmovi sa svim podacima, čak i sa podatkom koliku dozu je pacijent primio. Pacijent 15 minuta nakon pregleda može da dobije rezultat. Ukoliko lekar nije prisutan u trenutku snimanja, rendgen tehničar elektronski šalje snimak lekaru, koji vrlo brzo može da napiše rezultat i odmah da bude dostupan pacijentu“, objašnjava dr Ljubomir Pavić.