Ureaza izdisajni test za dijagnozu helicobacter pylori infekcije

HelikobakterUreaza izdisajni test je neinvazivni i neradioaktivni test za dijagnozu H.pylori infekcije. Test se zasniva na produkciji enzima H.pylori – ureaze, koja metaboliše ureu i dovodi do produkcije amonijaka i ugljen-dioksida, koji se zatim resorbuju kroz sluzokožu želuca. Kada pacijent prilikom testiranja unese ureu, markiranu ugljenikovim izotopom (neradiokativni, stabilni izotop), nakon toga izdahnuti dah se testira na prisustvo obeleženog CO2, kao markera za aktivnost ureaze, i na taj način utvrđuje pristustvo H.pylori. Imajući u vidu da ureaza test nije radioaktivan može se izvoditi i tokom trudnoće.

Serološka dijagnostika (određivanje antitela klase IgA i IgG) može se koristiti samo za primarnu dijagnozu, ali ne i za određivanje uspešnosti primenjene terapije, pošto se antitela u organizmu zadržavaju najmanje godinu dana nakon uništenja bakterije.

IZDISAJNI TEST NA HELICOBACTER PYLORI IMA DIJAGNOSTIČKU PRECIZNOST KOJA JE ISTOVETNA SA HISTOLOGIJOM. PO SVIM VODIČIMA DOBRE LABORATORIJSKE I KLINIČKE PRAKSE OVAJ TEST SE SMATRA NAJBEZBEDNIJIM I NAJVALIDNIJIM TESTOM U DOMENU SVOJE PRIMENE.

 

 

 

Partneri

 Copyright © 2018 Hemikal.